Tuesday, November 09, 2010

Resposta a diversos escrits

Aquest dilluns al vespre, l'Ajuntament de Tortosa va celebrar un Ple on es va debatre una moció del Casal Popular Panxampla que demanava la retirada del monument a la Batalla de l'Ebre, el canvi de nom de l'Institut Joaquim Bau i el del barri 13 de gener.

La següent és la resposta que he adreçat a les persones que m'han enviat correus electrònics demanant suport a la moció.


En relació al teu correu entorn a la moció presentada pel Casal Popular Panxampla per discutir en el Ple de l’Ajuntament, amb el recolzament de 857 signatures, voldria fer-te les següents consideracions:

1. La moció no només sol·licitava l’eliminació del monument que esmentaves en el teu correu, sinó també el canvi de nom d’un institut, d’una plaça i d’un barri.

2. Del monument, en diferents moments, en qualsevol cas abans de1999, ja van ser eliminats aquells símbols que directament evocaven el règim dictatorial del general Franco i, recentment, jo mateix com a alcalde vaig fer retirar unes plaques que encara podrien evocar el citat règim.

3. Aquest monument, durant l’anterior mandat (2003-2007), concretament al mes d’abril de l’any 2007, sota alcaldia socialista i amb ICV al govern i, per tant, amb el seu vot favorable, va ser catalogat com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català (BIPCC), una protecció que també va ser aprovada prèviament l’any 2007 per la Generalitat de Catalunya, amb el govern tripartit.

4. Malgrat que potser no es fàcil d’entendre, sobretot per aquelles persones que no sou de Tortosa, aquest monument no ha estat percebut a la ciutat com un símbol feixista ni d’exaltació d’aquell règim, sinó com un monument a la batalla de l’Ebre. Al meu entendre, això fa que la seva eliminació no sigui percebuda com una necessitat a la ciutat.

5. Mocions en relació al monument en qüestió, ja sigui a instàncies d’algun grup municipal, o a instàncies de la iniciativa popular, han estat objecte de discussió al Ple de l’Ajuntament gairebé en tots els mandats des de 1979. I dic gairebé perquè curiosament durant els mandats 1999-2003, i 2003-2007, no es va presentar cap iniciativa en aquest sentit. En tots els casos, aquestes mocions han estat sempre rebutjades.

6. He dit que curiosament en els dos mandats anteriors no va ser objecte de discussió, perquè precisament en aquest dos mandats van ser els únics que no hi havia alcalde de CiU, sinó que l’alcalde (i per tant les majories que el recolzaven) va ser d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i del PSC, dos del grups que ara donen suport incondicional a aquesta proposta. En canvi, mentre varen governar la ciutat i varen disposar de les majories suficients, ni van adoptar cap iniciativa al respecte des del govern ni es va debatre al Ple. Segurament per aquestes mateixes casualitats de la vida tampoc hi va haver cap iniciativa popular al respecte malgrat les majories al Ple teòricament, i en especial en l’anterior mandat (majoria absoluta del tripartit, idèntica al del Govern de la Generalitat) podrien fer preveure una teòrica aprovació.

7. Més enllà de la bona intenció de la majoria dels signants, i els que m’heu fet arribar algun correu, la realitat és que aquesta moció es presenta a meitat del mes d’octubre per ser discutida al Ple del mes de novembre, i els presentants insisteixen que ha de ser aquest el Ple de discussió malgrat que el col·lectiu que presenta la moció tenia recollides les signatures necessàries de molt abans, com ells mateixos havien reconegut. A ningú se li escapa que les eleccions al Parlament són el proper 28 de novembre. Segurament aquest també haurà estat un altre del capricis del temps.

8. També segurament ha estat una desgraciada casualitat que la moció, malgrat les signatures estaven de feia temps, es presentés pocs dies després que el Conseller Saura (ICV) vingués a fer una roda de premsa a Tortosa, amb motiu del Memorial Democràtic, on diu que eliminar el monument era una prioritat (prioritat del govern tripartit després de set anys de govern i a un mes i mig de les eleccions, quan en sis anys i escaig abans no ho havia estat, ni quan a Tortosa hi havia un govern tripartit d’idèntica composició), i que a més de ser prioritat facilitaria recursos per a aquesta finalitat. És curiós com canvien les coses en pocs mesos. A l’any 2007 el govern tripartit aprova la protecció i catalogació del monument i un mes abans de les eleccions canvia d’opinió i ara creu que s’ha d’enderrocar. També cal considerar que malgrat aquest va ser el tema principal de la roda de premsa, el dia següent, per una altra qüestió, jo mateix vaig estar més de dos hores amb el conseller, i en cap cas em va fer cap referència a aquesta prioritat, ni per suposat cap oferiment de recursos financers.

9. Com he dit al primer dels punts, la moció demanava la supressió del nom de Joaquim Bau d’un institut de batxillerat i d’una plaça. Joaquim Bau va ser un polític tortosí, alcalde de Tortosa al 1925, diputat a les Corts espanyoles entre 1931-36, i també a partir de 1959, aixi com president del Consell d’Estat des de 1965, i vicepresident del consell del Regne. Sense entrar a fer més valoracions, és un polític tortosí valorat per una part important dels nostres conciutadans. Encara avui ciutats com Madrid o Castelló tenen carrers dedicats al seu nom sense que això suposi cap polèmica. El mes curiós d’aquesta situació és que la competència per canviar el nom d’un institut d’ensenyament no és de l’Ajuntament, sinó de la Generalitat de Catalunya, però en canvi no s’adreça cap sol·licitud al govern tripartit de la Generalitat. Es crea, per tant, polèmica en un ajuntament sense ser-ne competent.

10. També es reclama canviar el nom del barri “13 de gener”, tot i que aquest canvi l’Ajuntament ja el va aprovar a l’any 1981. La realitat és que malgrat es va aprovar fa 29 anys, avui pràcticament ja no ho recordava ningú (efectivament tots plegats tenim mala memòria històrica), i com es pot suposar tampoc no ha estat objecte de molta preocupació a la ciutat si en tres dècades no s’ha executat l’acord. En qualsevol cas, assabentat d’aquell acord, el meu compromís es fer-lo complir sense cap mena de dubte.

11. Tots aquests fets, com pots entendre, i convençut que aquesta no sigui la intenció inicial de la majoria del proposants, ni dels que amb bona voluntat us afegiu a aquesta campanya, considero que aquesta és una qüestió de discussió conjuntural en clau molt electoral i que vol ser aprofitada políticament per aquells que quan varen governar la ciutat, suposo que també interpretant la voluntat majoritària del municipi, no varen adoptar cap iniciativa i ara ho fan simplement per intentar acusar a CiU d’allò que no és.

12. Finalment, com hauràs comprovat, estem davant d’un tema amb moltes connotacions locals, malgrat que agraeixo el teu interès per les qüestions de la nostra ciutat. Però el nostre grup entén que la moció no pot rebre el nostre suport, sense que això suposi que no s’hagi de fer res en relació al esmentat monument.

Ferran Bel i Accensi
Alcalde de Tortosa

10 comments:

Anonymous said...

T'has retratat conjuntament en el PP que amb un regidor... mes de CiU, es perdut l'oportunitat historica de passar com un alcalde democrata i per el teu electoralisme de no fer-te l'harakiri passaras com un que ha donat suport a la simbologia franquista, la vostra falta d'arguments i valentia així ha quedat demostrada, fins la propera.

i said...

Bon dia!
Puc estar d'acord amb tu amb moltes de les coses que dius, sense embussos.
Però, la retirada del víctor o la modificació del monument son pifiades.
Una obra d'art, èticament, és immodificable ja que en si mateixa és un tot.
Tu pintaries sobre un quadre que t'ha costat 6000 €, o retallaries una cantonada (Valor en subhastes actuals de les pintures de Saumells) Oi que no?
Val.
Ara bé, si una obra es fa en exaltació del dictador Franco, com així ho diuen les hemeroteques i pel·licules d'aquell any, te algun sentit fer propaganda d'un personatge fatídic que va començar una guerra fratricida? (També, segons ens ensenyen tots els historiadors.)
El monument és una propaganda del règim del general i mentrestant estigui al mig del riu, una ofensa a tots els afectats per aquella maleïda guerra (de tots els bàndols, clar).
Evidentment, aquesta "obra artística" s'ha de conservar en un museu a l'efecte, o magatzem mentrestant, igual que el víctor esta. Evidentment, allí on estigui exposada, sencera o a trossos, ha de ser un centre d'interpretació on es documenti tot el seu procés i transcendència històrica.
A més, com bé saps, el pas del riu Ebre històric, el Pont de la Cinta, com a testimoni de tota l'història tortosina és fonamental.
No pot ser que perquè un "paio" tingués obsessions narcisistes, ens robi, literalment, la nostra història.
Per cert, heu pensat des de l'ajuntament en adquirir la casa de duanes, o de la Generalitat?
Hi ha un pis en venda, pot ser un començament per dotar a la ciutat d'un lloc històric on documentar la seva transcendència, que la te, i molta.
Com veuràs, no m'importa si es triga un o deu anys, com en la Casa de la Música, sol·licitada en una altra iniciativa popular i aprovada per unanimitat.
Queda feina a fer, molta, però no és una feina ingrata, suposo, per a cap tortosí que estimi la ciutat. És explicar qui hem sigut, com hem sigut, i com volem continuar sent.
Evidentment la ferralla ha d'ocupar un altre lloc, dignament, com a obra artística i testimoni de una gran dictadura que va deixar de ser-ho, gràcies també a tota la gent que li vam donar empenta, entre ells l'ex-president Jordi Pujol.
Senzillament, al marge de les actuals baralles partidistes, Tortosa necessita recuperar el que sempre ha sigut, la porta entre dos comunitats que, malgrat els desitjos de la majoria, crec, estan força separades.
Continuem desballestant el monument i fem un pont, o passarel·la, en testimoni del que sempre hem sigut.
Algú te que començar-ho a fer.
Atentament

Mario Balagué.

josep manel said...

Bon dia Ferran,

Sóc Josep Sabaté, membre del Casal Popupar Panxampla i, com bé saps, estic i he estat vinculat a diferents moviments del territori.

Estic emprenyat, però no pel resultat de la votació si no pel to que esteu utilitzant. Mai podreu retraure a la campanya impulsada ni manca de respecte ni manca de rigor.

En canvi vatros, et sembla respectuòs acusar-nos d'electoralistes? Saps perfectament que és demagògia i que només busques desacreditar-nos, tirar pilotes fora per a no afrontar el debat i les vergonyes. Saps perfectament que som persones que no seguim directrius de cap partit polític i que en nombroses ocasions ens hem oposat críticament a les polítiques del tripartit, tant a nivell local com nacional.

Fa molt mal a la democràcia que utilitzeu les mateixes males arts que utilitzeu entre els partits polítics quan la ciutadania presenta iniciatives populars.

Aquest tema t'és incòmode i ho entenc, però no tot s'hi val. Us hem demanat en diverses ocasions que utilitzeu el mateix to i el mateix rigor que hem utilitzat.

Mala salut té la democràcia quan un Alcalde es comporta d'aquestes maneres. Escolta't als podcasts de Catalunya Ràdio avui o les declaracions de la regidora Meritxell Roigé a TV3, et semblen respectuoses?

A mi em semblen insultants i crec, sincerament, que no esteu a l'alçada de les circumstàncies. Hem aportat veus expertes - de dins i de fora del territori - debat seré i participació ciutadana.

I ara ens acusaràs de fer mal a CiU? Home, jo crec que vatros mateixos heu justificat coses injustificables i d'una manera absolutament barroera. Com diria l'Artur Mas: És d'un baix to, d'un baix nivell i d'un baix perfil molt preocupant.

Josep

Ferran Bel i Accensi said...

Benvolgut Josep, estic a la teva disposició per parlar personalment quan vulguis, jo també estic molt dolgut per moltes accions, “circumstancies casuals” , comportaments o comentaris fets o insults dedicats a mi i als meus regidors per algunes persones vinculades al vostre col·lectiu i que no se si contribueixen molt a la salut de la democràcia, vosaltres sabreu.
Com tu dius, cada un es responsable del que fa i quan ho fa, i com tu dius no val tot, però no val tot per tots, no sols per alguns. Tanmateix reitero la meva voluntat per parlar amb tu quan vulguis

Ferran Bel

josep manel said...

Acusar i desacreditar públicament com ho heu fet, deixar per terra el treball fet saps que és un fet molt greu.

Assenyala en quin comunicat, en quina declaració de premsa o en quina circumstància s'ha acusat a algú de res que no s'ajustés a l'estricta realitat.

A www.quinacapital.blogspot.com pots trobar-hi els comunicats de premsa i els reculls amb les declaracions fetes.

Continuar dient que la campanya ha estat instigada pel tripartit... va home! Com a mínim accepta esportivament que algú - en un determinat moment - pugui deixar anar algun renec. Perquè hi ha grolleries que es poden dir amb un posat molt educat, però com bé saps això no les fa menys vulgars.

Arjub said...

Jo personalemnt, busco i rebusco insults i no els trobo per enlloc.

Busco i rebusco arguments de CiU per a mantindre la simbologia franquista i no els trobo per enlloc.

La polèmica l'ha creada el vostre grup municipal i el vostre enrocament absolut. Seria notícia que gairebé la unanimitat del ple de Tortosa acorda retirar la simbologia franquista en compliment de la llei? No. Però ara sí. Ara heu aconseguit que Tortosa i lo seu alcalde sigue notícia negant que el monument sigue franquista i que Bau mereix el mateix respecte que tu mateix. Quin historiador t'ha dit que el monument al mig del riu no sigue franquista? Quan va soritr el catàleg del Memorial democràtic CiU a tot Catalunya o a Tortosa no va posar el crit al cel? Que té a vore que a Madrid hi hague un carrer dedicat a Bau quan també el hi ha al General Franco? Esta és la dignitat democràtica que vol Tortosa?

Ja veus que no parlo d'eleccions ni res d'això. Però com a ciutadà de Tortosa voldria respostes.

Moltes gràcies.

Arjub said...

Per cert, si és certa aquesta notícia, http://lamarfanta.blogspot.com/2010/11/sabate-tenia-la-decisio-ferma-de.html

Perquè aquest canvi d'opinió? Quin sentit té que ara es pense totalment diferent?

Daniel said...

Tortosa en la memòria, 12 de novembre de 2010.


Senyor Alcalde :

És manifest que en guinguetes ventureres de Tortosa i als luxossíssims recers de Barcelona, els incondicionals del totalitarisme stalinista timbalejen arravatats contra el monument a la Batalla de l´Ebre : a més, aquests hereus morals de la cheka i el gulag condemnen el simple fet de que hi hagi una oposició majoritària a l´enderrocament que acaçen.

Doncs, que belin tot el que vulguin, ves, perquè som els tortosins -si volem- qui hem de tindre l´ultima paraula en això i també en saber dir que no i no a les barroeres rentades de cervell a les quals ens sotmeten els antidemòcrates d´ara.

Com que sembla que cal, hem d´ensenyar planerament a tothom el que representa el monument per a un tortosí de veres; i hem de pregar ja a aquella part tan panxacontenta com massa desaplicada dels nostres joves i no tant, que entenguin d´una vegada que una cosa és ser un tararot normal com jo mateix i una altra d´allò més ignominiosa seria la d´esdevindre coautor moral anacrònic de la voladura dels ponts de Tortosa, i de l´església del Rosari, i del vil robatori de la Capella de la Verge de la Cinta, i de...

Hem de mirar ben bé de no recolzar amb el nostre vot els enemics de Tortosa. I qui són? Els coneixem prou : són els que volen dinamitar el monument que ens recorda el que ningú de natros deuria d´oblidar i són aquells que, per torna, s´afanyen en que continuï convertida en la raval picaportes de Barna, casa gran del pessebrisme nostrat.

Daniel Espuny Robles (Tortosí Absent)

Cucafera said...

Daniel, dissenteixo amb moltes coses, però la més important és què no és un tararot NORMAL no. És una altra cosa que m'ho reservo.
Aquestes empanades mentals d'apel·lació a la democràcia de que "som els tortosins -si volem- qui hem de tindre l´ultima paraula"...Que algú ha dit el contrari? Que algú ha deslegitimat el resultat de la votació al ple? ( malgrat la seva exigua diferencia, per cert). Te alguna mena de dèficit democràtic el presentar una moció al ple de l'ajuntament -d'acord amb la normativa vigent- per tal de ser debatuda una proposta?.
Ara resultarà que no ses bon tortosí si es vol la retirada del monument.
Totes aquestes lliçons de patriota tortosí, "tortosí de veres"( ai, ai, ai ), en les fa qui firma com tortosí absent.
Apa, ja ens veurem a festes per recollir la medalla.

Unknown said...

Potser una bona manera de resoldre la qüestió i evitar totes aquestes discussions estèrils, seria convocar una consulta popular abans (molt abans per a evitar suspicàcies) de les properes eleccions municipals, amb una pregunta clara i transparent: voleu la retirada del monument?
Això és clar, fàcil i ningú no es pot sentir ofès, ni menystingut, ni enganyat.
Segur que hi ha persones que se senten orgulloses quan veuen el monument, però també n'hi ha que voldrien no haver-lo de veure cada vegada que hi passen pel davant.
Que decideixin els ciutadans i les ciutadanes.