Friday, October 11, 2013

Incertesa i mala gestió

Les Terres de l’Ebre tornen a estar d’actualitat en els últims dies, a causa dels microsismes –més de 500- que està patint el Montsià i el Baix Ebre, i també el nord de les comarques de Castelló. El magatzem de gas Castor, un projecte que ja va nèixer envoltat de polèmica, apunta cada vegada d’una manera més clara a ser l’origen dels petits terratrèmols que hi ha hagut durant les últimes setmanes i que han obligat a activar els protocols d’emergència davant la incertesa de com pugui evolucionar la situació.

En efecte, la incertesa és allò que més mal fa en un episodi com el que s’està vivint a les comarques de l’Ebre i del nord de Castelló. El problema ve, però, quan a les lògiques dificultats que tenen els experts per fer previsions acurades en aquesta matèria, s’afegeix la mala gestió de la crisi que està exhibint el Govern de l’Estat, que ha actuat tard i malament. Aquest dimarts he tingut ocasió d’interpel·lar el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, i, la veritat, és que la seva resposta no només no resol els dubtes que preocupen a la població i als alcaldes de la zona afectada, sinó que afegeix encara més incertesa. D’aquells que ens administren, en una situació de crisi com aquesta, s’espera que se’ns digui sempre la veritat, que siguin transparents, coherents en el temps i la forma de les explicacions i diligents en la resposta als dubtes dels ciutadans. En definitiva, tot allò que figura en el manual de qualsevol gestor públic. Doncs res de tot això hem obtingut del ministre d’Indústria. Ans al contrari. Després de la seva visita llampec a la planta Castor, junt al ministre d’Afers Exteriors –la presència del qual no s’acaba d’entendre, potser hauria estat més indicat que l’acompanyés el ministre d’Agricultura- han comparegut davant dels mitjans a València per explicar que els sismes de fins a 3 graus en l’escala Richter poden estar causats pel magatzem de gas, però que els superiors a 3 estarien relacionats amb moviments tectònics d’origen indefinit. Una teoria que ningú no acaba d’entendre, que sembla més aviat una fugida d’estudi i que contribueix a generar encara més incertesa i més neguit.


Per acabar-ho d’adobar, al Govern del PP li tornen a fallar les formes, en aquest cas amb els alcaldes catalans de la zona afectada, que no van estar convidats a la reunió informativa que aquest mateix dilluns va fer el ministre a Madrid, i a la qual sí que van poder assistir els alcaldes del nord de Castelló. Una falta de respecte absolutament incomprensible que afegeix més malestar davant una crisi el final de la qual no sembla prop.

(Publicat a e-noticies 11/10/2013) 

No comments: