Friday, February 14, 2014

La tristesa del ministre

“A mi me entristece ver a expertos, a profesores compañeros míos, que se prestan a hacer vídeos de tres o cuatro segundos donde se dice que España nos roba. Me entristece mucho ver a estos compañeros, cuyo trabajo intelectual respeto mucho, porque cuando les veo en ese vídeo se me cae el alma a los pies después de todo el tiempo que llevo en la vida pública.” La cita correspon al Ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i la va pronunciar dimarts passat en el Ple del Senat en resposta a la meva interpel·lació sobre les balances fiscals.

El ministre Montoro està entristit de sentir la veritat que expliquen catedràtics de reconegut prestigi a nivell internacional. Allò que l’hauria d’entristir, de debò, és el resultat de les balances fiscals i del maltractament a alguns territoris de l’Estat, i no pas per l’opinió, solvent, sòlida i contrastada, d’experts que han opinat en base a uns resultats de balances fiscals basats en metodologies aprovades per l’Instituto de Estudios Fiscales espanyol.


Sense haver de posar-nos a la mateixa alçada del Ministre Montoro, el que a mi m’entristeix profundament és haver de llegar articles i opinions del professor Angel de la Fuente, l’expert de capçalera del titular d’Hisenda i a qui ha encarregat els sistemes de “cuentas públicas territorializadas” vers Catalunya i els catalans. Amb aquesta visió de Catalunya és ben fàcil preveure quins seran els resultats d’aquests comptes, que en cap cas podran substituir les balances fiscals elaborades amb una metodologia contrastada a a nivell internacional en diferents països.

(Publicat a e-noticies 14/02/2014)

No comments: