Sunday, April 02, 2006

" LA CURSA DE LA REPÚBLICA"

Demà tenim un ple ordinari a l’Ajuntament de Tortosa, que la veritat no aportarà moltes novetats en relació a la gestió municipal de la ciutat. Però, si per algun aspecte destaca aquest ple, a part de la poca activitat del govern municipal, és per la carrera en que estan immersos almenys tres grups municipals per demostrar qui és més republicà que els altres. Sembla que tant Iniciativa, com els socialistes vulguin disputar a Esquerra l’espai electoral “republicà”. Es tracta d’una nova cursa que es celebra a Tortosa, és la “Cursa de la República”

Evidentment, Esquerra Republicana presenta una moció per recordar l’aniversari de la proclamació de la II República i la bondat d’aquesta època de la història espanyola. Tanmateix, Iniciativa en presenta una, en termes molt semblants (amb molts de paràgrafs idèntics!!) on també exalta les bondats d’aquest època, i pretén recuperar la Memòria històrica ( això de la memòria històrica està bé, però jo també els refrescaria als regidors d’iniciativa la memòria més recent, i no sols la dels tres anys que porten governant Tortosa, que també). I finalment els socialistes, bé el govern municipal, per no quedar-se al darrera d’aquesta “cursa de la República”, ens porten la proposta de modificar el nom de la Biblioteca Oliver de Boteller, pel de Marcel·lí Domingo, que com saben va ser un dels ministres de la República, i havia estat regidor de l’Ajuntament. Amb aquesta proposta Sabaté tornar a demostrar que és el campió de la improvisació i de la rectificació.

Perquè, sense entrar sobre la vàlua d’en Marcel·lí Domingo, que no cal dir que la té i possiblement es mereix de la nostra ciutat més reconeixement que els que fins ara ha rebut, resulta sorprenent que ara canviem el nom de la biblioteca. Dic que resulta curiós, perquè aquesta és la mateixa biblioteca que fa set anys el govern de Marià Curto ja va deixar adjudicada, i que la seva construcció durarà per tant més de set anys, es la mateixa biblioteca que el Butlletí Municipal fa més d’un any que anunciava la seva inauguració i encara no ho està, i és la mateixa biblioteca que en la seva façana fa sis mesos que amb unes magnifiques lletres metàl·liques li van colocar el seu nom Oliver de Boteller. I ara aprofitant la “cursa de la República” , el govern de Sabaté amb una demostració de la planificació i previsió que els caracteritza pretén rectificar, i modificar el nom.

Tot plegat, quan demà s’aprovin al ple totes aquestes mocions, inclosa la que preveu penjar la bandera republicana de la façana de l’Ajuntament, i es constati el republicanisme del govern municipal, més d’un tortosí es pot planteja algunes preguntes:
És compatible la celebració d’aquesta “cursa de la República” que disputen alguns grups municipals amb la invitació a uns dels principals exponents de la monarquia borbónica (substituida precisament per la 2ª República), com són els Ducs de Palma ?

És coherent que en pocs dies (menys de 15 dies) passéssim a l’Ajuntament de tenir la bandera republicana penjada a la façana, amb netejar a fons la casa, treure les catifes vermelles, i la banda municipal, per rebre amb la solemnitat requerida als Ducs de Palma, essent la Duquesa besneta del Rei Alfons XIII ?
Segurament que més d’un pensarà que amb tots els problemes que tenim a Tortosa, com podem acabar centrant el debat polític, i els plens municipals en aquests temes.


Aclariments finals

1- No tinc cap problema que un aniversari de qualsevol fet històric, es celebri, i menys de la segona República, que segurament el millor actiu que pot presentar és que va ser un període democràtic a un Estat que fins el moment no n 'havia gaudit de gaires.
2- Tampoc cap problema en la invitació als Ducs de Palma, tot al contrari em sembla bé. Potser els que tenen algun problema de coherència son d’altres, i els volen compensar amb proclames per no pedrer la “cursa de la República”

1 comment:

Enric1970 said...

Quan les coses es diuen pel seu nom, cal celebrar-ho!!!!

Bo, però bo!

Una abraçada.

Enric