Monday, May 01, 2006

BIRDWATCHING


Crec que en poc temps al nostre territori ens hauríem d’anar acostumant a aquest anglicisme, que amb una traducció literal es podria identificar com l'acció de mirar els ocells. Actualment s'utilitza de forma molt genèrica per identificar el turisme ornitològic, és a dir, aquelles visites, viatges o vacances, on la principal motivació i activitat es centra en l’observació, la fotografia i la contemplació dels ocells als espais naturals visitats. Són moltes les dades que ens poden aproximar a la importància d’aquest fenòmen a nivell mundial; així si es consulta aquest terme al Google, podem localitzar més de 6.800.000 entrades a internet. A més, en molts de països, les societats que agrupen als seus aficionats, resulten força importants. A Europa caldría destacar la britànica The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), amb més d’un milió de socis i l'alemanya German Society for Nature Conservation (NABU), amb més de 400.000.
En els últims anys aquest tipus de turisme s’està desenvolupant força a tot el mon, i el nostre territori que disposa de diferents paratges naturals òptims per la seva pràctica no pot quedar-hi fora.
Recentment, vaig tenir l’oportunitat de presentar a la Cambra de Comerç de Rovigo, com a president del LIDEBRE, juntament amb els tres Grups d’acció local que gestionem projectes Leader a les Terres de l’Ebre, el projecte de cooperació transnacional “Promoció i valorització del turisme científic-didàctic”. Aquest projecte és realitzat conjuntament amb dos grups italians GAL Polesine Delta del Po i el GAL Gardavalsabbia, i amb la col·laboració de dos Gals escocesos. Precisament un dels objectius d’aquest projecte transnacional, finançat amb fons europeus, és promoure formes de turisme sostenible i didàctiques compatibles amb la tutela del medi ambient i millorar la xarxa de serveis al turista en el context ambiental i cultural. I dins d’aquest marc encaixa perfectament la potenciació del birdwatching al nostre territorri.
El Patronat de Turisme de la Diputació éssent conscient d’aquest aspecte, està treballant en aquesta direcció, per aquest motiu va desplaçar un petit grup de treball, i va assistir amb un estant propi a la International Po Delta Birdwatchig Fair que s’està celebrant a Comacchio (Ferrara). Amb aquest acció, es promociona òbviament el nostre territorri , i especialment els dos parcs naturals, a un fira internacional especialitzada en turisme mediambientalista. A més es va poder participar en sessions de treball amb operadors d’aquest tipus de turisme. Cal destacar que les principals característiques d’aquest segment de turistes són: el seu grau de formació és elevat, el nivell adquisitiu mig o mig-alt, i a la vegada són respectuosos amb el medi ambient i tenen un elevat nivell d’informació sobre els ocells i la destinació a visitar. Totes aquestes característiques fan que aquest tipus de turisme encaixi perfectament dins del model turístic que estem definint a les Terres de l’Ebre. Estic segur que en pocs anys tots ens haurem acostumat a sentir parlar del birdwatchig.

No comments: