Friday, January 19, 2007

Joan Cid i MuletDemà s’inauguren a Jesús tot un seguit d’actes que s’han preparat amb l’impuls de la EMD de Jesús per commemorar al llarg del 2007 el centenari del naixement de Joan Cid i Mulet. El programa que s’ha preparat, sols pot rebre elogis, és complert, és atractiu, i és divers com l’activitat desenvolupada per part de Cid i Mulet. Per tant, des d’aquestes ratlles felicitats al tots el que ho fan possible, entre d’altres al seu president Pere Panisello, a la regidora de cultura Dolors Queral, i sobretot gràcies per la col·laboració i treball desinteressat d’una de les persones que més ha estudiat, més coneix i més ha divulgat l’obra de Cid i Mulet, Emigdi Subirats.
Aquest tortosí universal i polifacètic, va desenvolupar moltes activitats al llarg dels seus setanta cinc anys de vida. Entre moltes de les seves activitats avui vull recordar la seva condició de Regidor de cultura de l’ajuntament de Tortosa, en uns temps d’extrema dificultat; i ho vull fer reproduint una carta que envia des de l’exili a l’alcalde de la ciutat, amb la única preocupació que la ciutat pogués recuperar part del seu patrimoni religiós i dels seus arxius. Aquest carta ho diu tot sobre la seva trajectòria política i la seva estima a Tortosa. Aquesta carta, avui es troba a l’arxiu comarcal de les Terres de l’Ebre, i tal com explica Ramon Miravall fou esmicolada i llençada a una paperera de l’ajuntament d’on va ser recuperada pel secretari d’aquell moment el Sr Andreu Celma, el qual va recollir el trossos, la reconstruir i la va guardar a un calaix de l’ajuntament, des d’on vint-i-cinc anys més tard es traslladà al seu destí actual.
Carta 25 de març de 1939
Sr. Alcalde de Tortosa,
Distingit amic: Ignoro el vostre nom i la vostra filiació política. Vull saber només que sou un tortosí que estima la terra i que per sobre de totes les diferències hi posa l’interès suprem dels sentiments patris.
Emparant-me en aquesta disposició vostra, m’he permès d’adreçar-vos la present, que no voldria fos interpretada d’altra manera que com la conseqüència d’un mateix estat d’esperit que el vostre. Per tant, no és altra la meva intenció d’avui que la que a través del temps ha estat norma de la meva actuació política.
Com ja sabreu, vaig tenir cura del salvament del patrimoni artístic de la nostra estimada Tortosa, feina que vaig voler realitzar per evitar que els nostres arxius fossin destruïts i que els objectes religiosos i joies històriques fossin víctima del robo i del saqueig. Tothom coneix a Tortosa la meva actuació. Cal, ara, però, que tot allò que jo havia aconseguit salvar torni a la ciutat i és amb aquesta intenció que passo a informar-vos de tot el que jo sé.
L’arxiu de la Catedral i part del Notarial de casa Tuní va ésser traslladat a Poblet i des d’ací a Viladrau. Podeu adreçar-vos al Sr. Toda i ell us podrà donar detalls complementaris.
Tots els llibres de les Biblioteques particulars i religioses foren curosament guardats i recollits al Col·legi de Sant Lluís, on els vaig deixar el mes de març de 1938.
El calze del Papa Luna, la Creu dels Montcades, la Relíquia de la Cinta i altres objectes foren dipositats al Banc d’Espanya i traslladats a Barcelona, on, segons referències, continuaven encara. Una altra caixa d’objectes va anar a parar a Darnius, on sembla que les forces militars abans de passar la frontera van intentar endur-se-la. Podeu fer gestions per retrobar-la.
En el pis superior de Sant Lluís hi havia classificat tot l’ornamental de la Catedral. Quant menys hi era fins que pel març hi arribaren les forces de Líster. Així mateix hi eren guardades unes col·leccions de pintures de la casa Dídac de León i la majoria d’imatges de la Catedral. Tots els objectes portaven una etiqueta indicadora de la seva procedència.
En fi, us poso en aquests antecedents amb el propòsit de que, una vegada feu les gestions que estimeu pertinents, puguin retornar a la ciutat tota la col·lecció de coses que, de no haver estat el perill que corrien, no n’haurien d’haver sortit mai.
Us saluda cordialment vostre compatrici

Joan Cid i Mulet”
Comentari Final: Ara fa un any al ple del 6 de març del 2006, i a proposta del grup municipal d’ERC, es va aprovar nomenar-lo, a títol pòstum, fill predilecte de la ciutat, i es va declarar l’any 2007 a Tortosa l’any Joan Cid i Mulet. Una vegada més hem de lamentar la poca sensibilitat del govern socialista a Tortosa, el qual un any després encara no ha presentat, ni ha previst, cap programa d’actes que recolzi aquesta iniciativa. Sort, però, que des de l’ EMD de Jesús la sensibilitat envers aquest jesusenc i tortosí, ha estat molt diferent.

2 comments:

emigdi said...

Ferran,
Moltes gràcies per ajudar-nos a difondre la personalitat de Joan Cid i Mulet, un autèntic referent del catalanisme a Tortosa. Ens hem de felicitar igualment de l'actitud de l'EMD que en tot moment m'ha recolzat i m`ha fet entusiasmar encara més en els actes del centenari. Entre tots plegats (entre alguns, millor dit) dignificarem la figura de Joan Cid i Mulet. Tan de bo quan siguis alcalde de Tortosa (ho desitjo, tot i que voto ERC) puguis tenir un regidor de cultura de l'alçada de Cid i Mulet.
Fins la tarda
Emigdi

catalunya.ffw said...

Estic engegant una campanya des del mou bloc per tal de reclamar a AENA que concedeixi la nova terminal al grup Star Alliance, permetent la consolidació del Prat com a hub intercontinental.

Et convido a sumar-t'hi, fer-hi referència al bloc i fer arribar el text per correu als teus contactes per tal que corri i creixi.

Link:

http://catalunyafastforward.blogspot.com/2007/01/campanya-per-un-hub-interconinental.html

Gracies,

Marc

www.catalunyafastforward.blogspot.com